CHERITERA KAMI...: De Balqis Tanjung Rhu, Langkawi

Apr 3, 2017

De Balqis Tanjung Rhu, Langkawi

Sempena ulang bulan ke9 menjadi warga Perlis, kami plan nak short getaway dekat Langkawi. Lama dah kita bisik-bisik dekat orang sebelah- Rindu laut. Dah lama tak mandi laut. Bestnya kalau dapat piknik tepi laut. Nampak tak motif di situ kena pergi laut jugak. Akhirnya tercapai juga hasrat.

Plan asal nak just stay dok diam2 dekat chalet piknik bawa bekal lauk sesiap dari rumah tapi last minute ada orang tu nak p naik cable car la bagai tak jadi la pikniknya sebab kene ambil feri pepagi kul8. Kalau tak plan ambil feri lambat sikit, dan la masak. Gigih nau nak masak bagai kan. Hahha~

Bersempena dengan tema piknik+mandi laut+ketenangan, Cenang tak di masukkan dalam list sebab pantai Cenang kan crowded. Next time ok Cenang. Cari punya cari , terus book De Balqis Langkawi. Tengok review tak banyak lagi tapi tengok gambar macam menarik memenuhi kriteria.

Perjalanan dari Jeti Kuah ke De Balqis Tanjung Rhu mengambil masa dalam 40minit. Ada beberapa tempat persinggahan sebelum sampai tu nanti kami share kendian k. Excited nak share dengan korang tempat ni sebab memang awesome!

Check-in pukul 2petang. Saja mintak awal tapi Kak Ani kata kul2petang baru boleh. Kak Ani ialah owner De Balqis ni sama-sama dengan suami beliau. Kami buat booking melalui wassap je. Masa check-in dan check-out Kak Ani/hasben dia akan tunggu korang di area chalet sebab situ takdak kaunter reception/lobby.Belum check-in tengok pantai depan chalet tu pun hati dah melonjak-lonjak gembira. Cantik!Betul cantik!Betul??Sat kami share rupa dalam bilik dulu na.

Masuk je chalet korang akan nampak king bed yang tebal dan empuk ini.

Ada astro, coffee, mini fridge. Wifi pun ada ok.

Dalam almari dah disediakan sejadah, iron, selimut, bantal extra dan juga tilam extra. Bukan untuk pasangan berdua berdansa macam kami je malah keluarga pun boleh tidur ramai-ramai dalam bilik ni.

Lagi menarik ada bath tub uols dalam bilik air ni. Puas mandi laut, sambung dalam bath tub pulak. Tu la kami cakap kalau ada budak-budak pun tak gaduh depa boring.

Nasib la tengah panas masa ni kita dok jenguk-jenguk geram je pandang keluar tu. 
Ada ape dekat luar?

Dekat luar tu ada iniiiii!!!Terus view laut uols.Biru hijau putih. SubhanAllahhhh..tak sampai 1 jam check-in rasa tak menyesal book sini. Tak sabar nak tunggu redup sikit nak mandi manda di sinun.

Lepas asar, terus gedebush mandi laut lamaaaa giler kot tak mandi laut. Yang best sebab tak ramai orang. Kami berdua dengan tu nampak entiti 2 orang tu jiran chalet sebelah dari Germany. Kami 4 orang je mandi seluas-luas laut tu. Then duduk tunggu sunset. Nyaman!

Aktiviti diteruskan waktu malam selepas dinner yang sedap (nanti kami share jjcm). Bayangkan bunyi ombak angin sepoi sepoi bahasa tengok atas nampak bintang-bintang penuh di langit. Terlelap! N hampir terlelap, orang sebelah dah lelap. Kalau di layan mata mau tidur sampai ke pagi.

Esok pagi tu jalan-jalan tepi laut. Tengok air laut tu jernih, nampak anak-anak ikan berenang-renang di tepian. Pantai pun tak sesak macam kat Cenang. So, memang best la sesangat.

Tak jauh dari De Balqis chalet ni ada tempat untuk buat water sport activities. Masa ni depa tak stat bukak lagi, so kami ambil kesempatan la jalan atas ni sebab nampak petang semalam tu masa tunggu sunset ada la juga budak-budak dok lepak sini macam best je tengok. Kami pun nak rasa jugak.

Love infiniti pool. SubhanaAllah!!Alhamdulillah diberi rezeki, kesihatan dan peluang untuk menikmati moment moment indah ini. 

Pasir putih tepi pantai ombak saling bekejarannn..Mana hati tak berat nak check -out sat lagi. Nampak chalet kayu tu yang kami duduk De Balqis ada 3 unit sahaja tapi la ni baru start pembinaan penambahan unit chalet. Yang putih sebelah dia tu sedara mara depa juga nama Langkawi Primrose Seaview tu chalet batu. Sebelah tu lagi ada kedai makan pastu ada Labi-Labi Resident Resort. 

Tengok orang buat parasailing. Betui ka nama dia parasailing? Kami tengok ja tak buat, tak cukup keyakinan. Hahha. Lupa tanya harga berapa utk water sport dekat situ. Ada jet ski, banana boat juga. Takda la kosong sunyi lengang terus pantai dekat sini cuma kuranggg sesak. Sangat sangat sesuai mencari ketenangan.

De Balqis Tanjung Rhu Langkawi..Ada rezeki insyaAllah nak mai lagi.

Kalau yang tak biasa tempat sunyi, tak ramai orang, then nak walking distance dengan memacam kedai bagai memang tak sesuai la untuk korang. Tapi bagi yang nak jauhhh dari keriuhan kesesakan dan tak kisah sangat pasal kedai, makan memang tempat ni boleh masuk dalam list korang. Awesomeee! Actually kedai makan tak jauh dan tak susah sini. Ada dalam 5minit perjalanan ada kedai tomyam sedap, kedai western, kedai goreng2 tenghari lauk pauk.Ni nnti kami share next post,

Bagi kami tersangatlah puas hati. Kemudahan yang disediakan complete macam duduk dekat hotel berbintang-bintang. Kalau hotel berbintang-bintang tu bilik ada bath tub plus seaview mau harga tak mampu book, mampu tengok je kan. Huhuh.Nasib baik la ada  De Balqis ni. Kalau check-in reramai dengan kawan-kawan atau family boleh buat BBQ juga disediakan.

Harga 1malam as at Februari 2017 RM180 (xbreakfast) . Yea..kami p bulan 2 ritu , baru ni nak share.;)

De Balqis Tanjung Rhu Langkawi
Tel : 017-414 0002

4 comments:

mama tisya said...

cantikla...privacy sgt..mcm uolsss je ada kt situ....bilik ngadap laut mmg best..amik angin laut..bilik pn ada bathtub

Sheila Salim said...

Assalamualaikum...ghindu nak blogwalking. Nanti mai singgah blog sheila da tukar url tau. Hehe. Bestnya sunyi2 ni best. Alaaa langkawi bukan besar mana. Naik kereta kejap je boleh pergi kedai makan.. teringin nak repeat langkawi dgn anak2 ;)

idzwa kamaruddin said...

Alaaa kenapa best sgt niiii...nak jugakkk pegi siniiii..

Zie Azi said...

pernah lalu chalet ni ms nak mangrove kat jeti tanjung rhu..pernah ckp dgn hubby nk stay sini..ann dah review tq sgt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah