CHERITERA KAMI...: 2016

Dec 30, 2016

Sabah lagi : Rezeki jangan ditolak

Sabah lagi?Lagi dan lagi dan lagiii pun xpe...sebab Sabah best!Lagi-lagi most of kos adalah percuma.
Agak last minute jugak ada la dalam 2minggu sebelum terbang tu cik B diinform kene p kursus dekat Kota Kinabalu, Sabah. Tarikh tu sama dengan tarikh kami dah plan nak balik KL. Kebetulan la juge..kebetulannye lagi beberapa masa sebelum tahu kene p KK tu, N dok cakap la tengok org update FB ramai p Sabah. Syoknyaaa...Sekali rezeki nak sampai rupanya. Memula tu berbelah bahagi juga nak p ke xmo p. Tapiii...tempat isterikan disisi suami...kan?kannn??;)

Kapal terbang jejak je airport KK, kite mcm pelik tengok airport tu kenapa cantik dan besar semacam je. Lupa yang diorg dah pindah aiport baru kan. Lagi besar dan selesa.

Masa ni dekat departure tunggu flight balik KL.Best je nampak laut sekali.Cantik!

Kami sampai KK hari Jumaat tengahari. Jem KK.Setahun yang lepas pergi ok je lalu waterfront tu xde la jem bangat. Ini macet sungguh.

Ni gambar waterfront dekat pasar filipin dari hotel hari Sabtu petang. Mungkin juga cuti sekolah dah bermula tu yg extra jem. Tapi kate driver Uber tu memang KK sekarang byk kereta bah.

Hotel kami selama 3H2M. Le Meridien Kota Kinabalu. 

Urban Room..ade certain bilik dekat hotel ni yg di refrubish. memang bau baru lagi bilik dia. Facing bandar KK.Kalau nak seaview kena amik hat lain. Ni pun xdak nk demand la katil 2 supersingle orang nak bagi, alhamdulillah.

Bilik air biase ada rain shower. Kalau dapat bathtuub ni syok jugak. Orang p kursus kite dok bilik berendam.*verangan

Sejadah, iron semua dah siap tersedia. 

Petang hari pertama, kami jalan kaki ke Oceanus Waterfront Mall. Saja la sementara nak dinner. Ada la dalam 10minit jalan lalu ikut kedai tepi tu dekat bar banyak tu. Sayang je xde kedai2 muslim dekat kawasan yg cantik.Sadis betul

Memula plan nak pergi Pantai Tanjung Aru tapi malas pulak sebab tengok jem tu macam lambat je nak sampai tkt xsempat. So, kami layan sunset dekat Oceanus Waterfront Mall.Cantik juge!

Organizer bagi 1 voucher buffet dinner utk seorang. Saja la kita nak merasa sekali sekala dinner di hotel. per pax RM100+. Sorry lupa pula berapa ++ tu.uhuh..Makanan boleh tahan sedap ada banyakkkk pilihan tapi biase bila banyak xtahu nak makan yg mana. Breakfast pun sama juga dekat cafe yg sama. Kalau breakfast RM60+ per pax.

Kalau tengok Le Meridien dari luar nampak lama dan biase je. Tapi dekat dalam elegent dan nampak baru.Orang kata dont judge a book by it cover keyh;p

Hari Sabtu cik B kursus dari pagi sampai petang. Habis je kursus, kita lepak kejap tepi pool ni. Ada bar dan spa juge dekat level yang sama.

Harini layan sunset dekat sini je sesambil tunggu kapal terbang lalu atas kepala.

Then jalan kaki dalam 10-15minit utk p tangkap seefood buat lauk dinner. Tangkap dekat kedai Haji Manja je.Hehhe. Tempat biase dah kali ke3 mai rasa tetap sedap.Ingat nak cari abalone tapi xdak musim, ada siput tarik first time rasa yg hat warna gelap tu sedap juga.ni total RM90 termasuk air.

Otw balik hotel, singgah pasar filipin. Sebelum ni 2 kali mai pasar filipin xdak pun rasa nak beli ikan bilis ke ape. Ni sebab dekat Perlis ikan bilis mahei ya amat. 100g RM7 lepastu takdak size yg sederhana yg biase kami suka tu. Bile mai sini rambang mata dah. Murah pun yea. 1kg RM25 ja elok fresh lagi. Udang kering 1/2kg RM15, tahun bila kawan kami mai beli kata RM30-40. So, makin murah la ni.
Next time kalau ade rezeki, pergi lagi nak borong pulak. Sapa nak??Boleh order nnti k..perginye tak tahu la bile...hehehehhe

Sebab suke sgt gambar ni, kita letak sebagai penutup. kalau salah tengok tu nampak mcm cermin ada gambar tapi its real. Pemandangan dari club lounge Le Meridien tingkat 12. Hanya member SPG (Starwood Preferred Guest) shj yg dibenarkan masuk tapi sebab kami wat muke kesian die kata cik boleh la masuk kejap nak tengok-tengok.Hehehe..Mekaseh!

Room rate sebab kos ditaja, so kami stay for free la. Tapi N cek juga dekat web hotel untuk Urban Room macam bilik kami tu harga tahun depan weekend dalam RM531++ per nite.

Bagi N, kedudukan Le Meridien Kota Kinabalu ni memang strategik sebab dekat dengan semua tourist spot.Jalan kaki je dah jimat.Tq pada organizer buat kursus dan bagi stay dekat sini. Senang semua dekat.

Jalan Tuan Fuad Stephens, Sinsuran Kota Kinabalu Sabah
T : (60) 8832 2222

Dec 27, 2016

#MyTravelokaEscapade : Oh Tokyo!Moga hajat kesampaian

You need a holiday lah!Yes, I'm...

Melonjak nafsu terkenyit-kenyit mata dekat Traveloka bila pertama kali terpandang contest ni. Lepas tu bila kene pilih destinasi pilihan dalam 10 tu ada pulak destinasi cinta hati kita. Oh...Tokyo!Kalau ikutkan tahun lepas kami dah menjejakkan kaki ke Tokyo tapi hajat tak kesampaian atas faktor yang tak dapat dielakkan. Rasa sedih dan kecewa masih terkesan sampai sekarang tapi rasanya hikmah tu mungkin rezeki nak datang dari Traveloka ke kan?Sempat lagi juri nak baca entry ni kan masih belum terlambat ni.

Ok.ok..Kenapa mesti Tokyo juga menjadi pilihan?

Pertama - Nak merasa sistem pengangkutan yang paling terkenal sekali di sana.Ada metro, JR, subway dan banyak lagi. Belum lagi tengok rail map diorang yang berselirat tu. Masa ni la nak menguji kecekapan nak memahami sistem keretapi diorang. Barulah cuti-cuti advanture namanya.

Kedua - nak sangat tengok dengan mata sendiri bagaimana bersihnya bandar metropolitan ini. Nak jumpa tong sampah pun susah katanya. Bila bercuti di tempat yang bersih dan cantik, hati pun tenang dan gembira.Betul tak?

Ketiga - selain sikap menjaga kebersihan , ada banyak lagi etika dan budaya mereka yang kita patut contohi seperti menepati masa, menghormati orang lain, jujur hingga tak perlu risau akan berlakunya kecurian. Menarik kan? Tak sabar sangat nak jumpa orang Jepun. 
Konnichiwa, watashinonamaeha Anyra. Dah lulus dah ni nak pergi Jepun;)

Ada lagi yang membuat hati tak sabar jejak Tokyo tentulah sebab banyak sangat tempat-tempat menarik di sana.Ditambah lagi dengan Tokyo antara tempat beriklim 4musim. Kalau ikutkan nafsu setiap musim tu nak rasa. Sebab keunikan berbeza-beza.Tapi yang paling unik mestilah nak feeling musim cherry blossom atau sakura dia. Cantikkkk sangat!

Waktu siang, boleh pergi Ueno Park. Yang menariknya di Ueno Park ni dalam satu tempat ada bermacam tarikan untuk dilawati seperti muzium,temple, university, akademi seni dan zoo. Tak rasa penat berjalan di taman yang besar ini sebab dikelilingi pemandangan yang cantik.Kalau penat pun boleh piknik tepi jalan atau main dayung sampan dekat sungai yang jernih tu dengan suami tercinta.Omg..dah terbayang-bayang romantiknya.

Dah puas jalan di taman, kita naik bangunan kedua tertinggi di dunia pulak, Tokyo Skytree.Harga tiket 2060yen.Dari observation deck ketinggian 350m dari paras laut , boleh nampak seluasnya Tokyo dan kalau bernasib baik dapat tengok Mount Fuji dari jauh. SubhanaAllah..Hilang segala rasa gayat tu bila dapat tengok pemandangan yang 'worth it'.

Malam pula lepak tengok kesibukan lintasan paling sibuk di dunia - Shibuya Crossing. Nak merasai dan lihat sendiri macam mana sibuknya Shibuya crossing ni. Kita pun ikut sama sibuk melintas banyak kali. Yealah..peluang bukan datang selalu kan.

Keesokan harinya saat yang dinanti-nanti, Tokyo Disneyland here we come!Masa untuk kembali ke zaman kanak-kanak. Lagi-lagi ini pertama kali kita masuk Disneyland. Mestilah overexcited.Nak habiskan satu hari dalam Disneyland dan enjoy puas-puas.Yahooo!

Tak sah lah kalau pergi bercuti tak beli cenderahati sebagai tanda kenangan. Asakusa terkenal dengan beratus kedai yang menjual cenderahati dan juga makanan. Rambang mata lah bila dah sampai sini. Alang-alang boleh lah singgah sekali Sensoji Temple yang terletak di hujung jalan. Temple ini dibina pada tahun 1950an dan paling tua di Tokyo.Di Asakusa ini masih mengekalkan ciri-ciri tradisional Tokyo dari segi makanan, cenderahati, ada rickshaw ride dan boleh jumpa geisha juga di sini.

Dah puas shopping, kita sambung jalan cuci mata melihat keindahan Tokyo dari sisi yang lain pula. Jom kita ke Odaiba.Odaiba ialah sebuah pulau buatan yang terletak di Tokyo Bay. Jangan lepaskan peluang untuk naik ke dek tinjau di bangunan Fuji Tv. Cantik pemandangan dari tingkat 25 ni. Yang paling popular bila waktu malam jambatan yang menghubungkan Tokyo dan Odaiba ini akan berwarna-warni dipanggil Rainbow Bridge. Ada pula patung Gundam gergasi buat pertunjukan waktu malam. Banyak rupanye aktiviti dekat Odaiba ni.Memang wajib pergi.

Itulah antara tempat yang teringin nak pergi kalaulah dapat ke Tokyo nanti.Pasal tiket flight dan tempat menginap tak perlu risau sebab dengan Traveloka semuanya senang dan murah berbaloi-baloi.Bila dapat kos yang jimat mungkin boleh jadi seminggu kita berumah di Tokyo.Amboii...Manalah tahu kan. Hihihi..Harap-harap tercapai hajat kami ke Tokyo ni.

Travelokaaa,Pleaseee ..I need a holiday;)
Tokyo...wait for meeeee!

Dec 15, 2016

St. Giles Wembley Hotel Penang

Penang antara tempat kesukaan dan pilihan ramai sebab banyak tempat jalan-jalan cari makan sedap. Betul x??Setuju??Angguk-angguk kepala, gosok-gosok dagu.Tapi mengingatkan Penang yang semakin sesak dan banyak kereta tak kira masa terus macam malasnya la hai nak p Penang kene tunggu mood betul-betul ada.

Kali ni kami pergi sebab cik B ada kursus. 2 kali pulak tu dapat kursus di hotel yang sama dan setiap peserta ditaja penginapan 1malam. Maunya kita tak ikut sekali. Haruslah laju je packing bag. Jom kite!

The Wembley - St.Giles Hotel. Kredit photo dari google. 

Superior King..Sesuai utk couple atau family kecil 3/4orang.

Simple toilet. Kalau nak bath tub , ambil bilik Deluxe King dan request bilik with bath tub.

View dari bilik. SubhanaAllah..pemandangan senja yang indah. Ini view masa kali pertama kami stay di St.Giles Hotel. 

Yea..hotel ni sangatlah dekat dengan Komtar. Maksudnye hotel ni terletak betul-betul di tengah bandar Penang.

Kali kedua datang, dapat view yang ini pula. Tetap cantik!

Antara kemudahakn yang disediakan di hotel ini termasuklah infinity pool dan gym.

salt-water infinity pool  ( pic : google)

2 kali datang takda p swimming pun. Tengok kejap je pool. Boleh la buat lepas rasa nak mandi sambil tengok view bandaraya Pulau Pinang. Yang menariknya bila stay di St.Giles ni sebab kedudukannya yang strategik dekat dengan One Avenue Mall yang ada wayang, karaoke dan tempat shopping. Just jalan kaki je depan tu dah sampai. 

Keluar dari lobby, One Avenue Mall di sebelah kanan anda

Kali kedua kami p mall tu je tengok wayang, karok, makan. Masa first time datang, rajin la jalan jauh amik Uber sebab malam tu memang sesak giler g makan Mee Sotong dekat Padang Kota tu dengan Nasi Kandar Beratur. Balik jalan kaki dari Nasi Kandar Beratur tu ada la dalam 20minit. Hahha. Rasa tourist sangat. 

N tengok dekat website St.Giles Wembley harga Superior King Room 1 malam include brekfast RM272. Untuk hotel yang agak baru dan kedudukan di tengah pekan harga agak berbaloi. Brekfast sekali je N pergi sebab die seperate hall lain untuk under kursus. Pilihan dan rasa buffet breakfast dia not bad.

Kalau korang datang Penang, mungkin boleh consider St.Giles Hotel ni dalam list korang k. 

183, Jalan Magazine, George Town, Penang
04-259 8000




Dec 8, 2016

The Pines Hotel Melaka

Lama sangat tak jejak Melaka. Dulu masa dok KL, cakap Melaka je zaasss sampai dah. Pejam mata je sampai. Balik hari pun tak kisah janji pergi Melaka. Tempat favourite katanya. Sekarang??Dok sebut sebut tak sampai sampai lagi. Hahahaishh..Balik KL pun kejap je inikan pula nak lajak sampai Melaka. Tengah dalam usaha bisik bisik manja goda dekat orang sebelah. Untung bejaya dapat la lepas rindu dekat Melaka.Lambai-lambai orang sebelah.Ihikss...

Kali ni kisah throwback setahun lebih dulu bulan August tahun lepas.haha.Ini betul punya peram.Ni betul-betul punya last minute check-in aci terjah je. Nampak signage die tepi jalan bila google tak jumpa pulak website. Call terus tanya ada kosong tak bilik. Ada cik. Teruslah kami ke The Pines Melaka. Baru sangat rupanya , masa kami chek-in tu baru 2 minggu buka tak silap. Merasa lah bilik baru lagi. 

Superior Twin Room..reception kata ni je yg available. tak boleh nak demand, kalau demand rugilah;p

Luasss bilik dia.Bentang toto situ boleh lagi 1 family.Siap ada mini pantry.
Macam studio apartment la kirenya.

Dah namanya bercuti, opkoslah kita suke siap Peace lagi;)

Simple shower dan toilet. Nak ada bathtub, boleh pilih Executive Premier Room.

Hi Melaka! Rindu sama kamu.

Jalan malam tengok apa yang menarik dekat hotel ni.

Level 7 (tq blog reader tlg betulkan). ehehe.. ada swimming pool, gym dan playground

Kalau hujan, tetap boleh mandi sebab swimming pool dia bertutup. Puas la mandi ni.

Di Level 7 juga ada Pool Side Room. Bilik yang ada access terus ke pool tapi pool tu share la dengan orang sebelah menyebelah.1 nite N check dekat web hotel RM571 include breakfast๐Ÿ˜…

Breakfast at Teh Tarik Place

Kami tak ambil breakfast di hotel sebab depan The Pines ni ada Jaya99 bangunan office dan kedai-kedai. Keluar je lobby hotel berdepan tu je ada deret kedai makan. Masa kami pergi tu la, sekarang tak pasti ada kedai apa situ.

Jalan masuk ke The Pines Melaka. Berdekatan dengan Hotel Sentral Melaka.


Suka tingkap bilik dia full sampai bawah. Layan tengok view Melaka malam-malam. Soon ok awak, kita jumpa lagi;)


Current rate Superior Twin Room with breakfast RM302.83. Haritu masa time N RM200++ je, yeala baru lagi masa tu tengah promo. The Pines Melaka ni selalu juga ada promo dekat Groupon. Korang boleh tengok situ k.

Website : The Pines Melaka
33, Jalan Tun Sri Lanang,
75100 Melaka
06-240 2323
reservation@thepines-melaka.com



Dec 1, 2016

Family Suite Swiss Garden Resort Residences Kuantan

Hi december!!Hi adik2 dah mula cuti sekolah.Mak ayah pun seronok dah plan macam-macam cuti sekolah ni kan.Happy cuti-cutian korang!!! N tengah korek-korek gambar mana yang belum post lagi dekat blog. So, mostly entry lepas-lepas ni banyak yang throwback mode tahap gaban. Hahha.Gaban juga dapat nama.

Harini punya post throwback 4bulan lepas hujung bulan August. Cuti-cuti sempena reunion Cik B dan kawan-kawannya masa belajar di Ukraine dulu. Kita tak cerita pasal reunion, kita nak cerita pasal tempat yang kami stay ni.Lama sgt tak mai pantai timur, rindu bau laut Laut China Selatan.

Selamat datang ke Swiss Garden Resort Residences Kuantan

Dah alang-alang singgah KL dulu, offer la mak dan anak buah ikut sekali. Total 5 orang, jadinya kami book family suite atau maksudnya 2 bedroom apartment. Cik B pulak tukang arrange booking and deal dengan pihak hotel untuk reunion ni. N mtk la die request dekat person in-charge kalau dapat view cecantik sikit.Hehhe.

View dari our balcony 

Okla ada juga nampak view pool tu. Kalau tinggi lagi dapat view laut.Xyah nak demand sangat aih sebab harga bilik ikutkan lain kalau bilik pool/sea dengan view jalan. Ni pun kira ok la dia boleh tolong adjust. Kita dah book untuk 15 family.Hehhe...

Small kitchen dan living hall. Ada microwave, boleh la buat perangat lauk.

2nd bedroom with queen bed, almari baju dan almari makeup. Kecil ja bilik ni.

Bilik utama dengan 2 single bed. Besar sikit dari bilik tadi dan ada bilik air di dalam.

Toilet dan shower

Mini Water Theme Park..ada 3 bahagian pool..dengan slide lagi..puas la anak-anak mandi

Kene pakai swimming attire or baju licin. Baju hat cotton tu depa tak bagi. 

Tak sabar nak main air laut. Jalan nak p laut ni kene memusing sikit sebab pintu access dari hotel depa tutup kalau takda aktiviti penting. die nak elakkan orang luar dari masuk ikut situ. Tapi sebenarnya bagi N diorang boleh je bukak pintu tu dan kene ada sorang guard jaga pantau hanya hotel guest je boleh access guna pintu tu. 

๐Ÿ’—๐Ÿ’“

Di luar pintu masuk Swiss Garden Resort Residence Kuantan ni ada deretan kedai 7e, cafe. Seberang jalan pula ada kedai-kedai makan. Kalau lapar je, ada banyak option nak makan. Baguss!Bercuti dan makan kan berpisah tiada.Heheh..

Rate  RM480 per night include breakfast 4pax.

Rate murah dari normal rate sebab kami book in group. N cek dekat agoda dengan hotel website RM500++.Kalau yg studio room tu RM300++.  

Owh...jangan konpius dengan Swiss Garden Beach Resort Kuantan tau. 2 tempat yang berlainan tapi berdekatan.




Sebelum check-in kami singgah lunch di Sara Thai Kitchen yang popular tu, tapau pula pulut mangga. Memang sedappp!

Lepas checkout singgah lunch reramai dekat Akob Patin House. Akob Patin House ni ada banyak cawangan. Kami p Akob Patin House 3. Recommended dari one of kawan cik B.

Patin tempoyak maveles delicious nyumylicious. Semuaaa makan die sedap belaka!Wajib pergi kalau mai kuantan k

First time dapat bill makan sampai RM1200.Nasib baik share 15family.

Itulah cerita 2hari 1malam kami ke Kuantan. Banyak kan tempat makan dekat Kuantan yang best2. 
Next time pulak masuk list.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah