CHERITERA KAMI...

Apr 24, 2018

Lagi Tempat Makan Menarik di Langkawi

Nak fikir tajuk entry pun tak tau nak letak ape sebab dah ade few entry N post pasal Jalan-Jalan Cari Makan Langkawi atau Tempat Makan Menarik Langkawi. Tu yang letak Lagi tu. Sok sok kalau pergi lagi kite letak lagi dan lagi la kot. Haha. 

Al-kisahnya last weekend, orang sebelah tengah mood kaki gatal cuti nak berjalan je, kite layan kan je lah. Kang rugi, dok umah die tengok die kang cakap bosan pula. Sesampai je dekat Kuah kami pusing-pusing dulu dekat Cenang dengan Pantai Tengah saja la cuci mata tengok ada tempat best tak nak menginap yang baru-baru. Dekat Pantai Tengah tu giler banyak hotel-hotel tengah rancak membangun. Tunggu je la promo nanti:)

Sebelum solat jumaat dan terus ke Tanjung Rhu, kami singgah lunch di Jom Ikan Bakar dekat Beras Terbakar.

Antara kedai makan popular di Langkawi. 

Beratur pilihan lauknya, ada bakar-bakar juga. Air pula free flow.

Tapi kalau korang mencari kerabu bronok, dekat Jom Ikan Bakar ni memang takda.Makcik tu cakap, diorang memang tak buat. Selesa, bersih dan senang parking dekat sini. Harga pun berpatutan.

Jom Ikan Bakar Padang Matsirat
10pagi-5petang


Malam pula kami dinner di Telaga Walk. Tengok lately ni ramai share pergi sini. Tarikan baru di Cenang. Not exactly dekat Cenang tapi dekat la juga kalau korang nak keluar sikit dari sesak-sesak Cenang tu boleh la mai sini. Walau banyak lagi kedai belum buka, tapi menarik la juga aktiviti untuk keluarga dan anak-anak.

Bukan budak-budak je, mak ayah budak pun join ni

Di Telaga Walk juga ada medan selera yang bersih dan selesa. Ada pelbagai pilihan makanan. Kami lupa nak amik gambar rupa medan selera tu.Huhuh. Rambang mata nak pilih menu apa. Ada dari vege, arabic, local dan western.



Malam tu sejuk sejuk hujan renyai pulak, so kami order tomyam campur dan nasi goreng. Tak menyesal order, sedap bangat sih! Besar portion tomyam tu RM18, puas hati la makan. N order air mocha blended no cream pun sedap!Cuma manis lebih skit.

Telaga Walk Cenang
4petang - 1pagi

Esoknya sebelum balik, misi lepas mengidam kerabu bronok diteruskan. Kalini cuba kedai lain pula, Restoran Siti Fatimah. Kedai ni popular di kalangan penduduk Langkawi. Terletak tak jauh dari Tok Senik Resort memang dalam kawasan kampung. Feeling kampung sikit makan dekat sini.



Pilihan lauk yg ada, walau tak sebanyak Kak Yan dan Jom Ikan Bakar tapi still pening nak memilih

Sampai-sampai terus cari yg ini. Kejap je licin kerabu ni. Memang kegilaan ramai.

Kata owner kedai, memang menu kerabu bronok ni ada hari-hari.InsyaAllah. So kalau teringin nak makan/rasa, boleh try sini. rasa kerabu die agak kuat berbanding dekat Kak Yan. N rasa N prefer dekat sini lagi.

Lagi eksotik, kenelah rasa Sup Gamat RM5. Tapi sebab perut dah penuh, next time la kot kite try. 
Kot boleh telan ke idak.Huhuh.

Restoran Siti Fatimah
Jalan Kampung Tok Senik, Ulu Melaka
8pagi-3petang

Apr 12, 2018

M Boutique Hotel Ipoh

Lepas turun dari GPO, kami menuju ke Ipoh pula. Ipoh lagi. Hari punya trip pun tak update lagi. Caca marba la labu ikut mana dan ikut mood tukang cerita.Huhu..Actually macam 50/50 nak singgah ke tak Ipoh ni tapi kebetulan pula cik B kene jumpa somebody dekat Ipoh atas urusan kerja. Jadinye, memang kene la jugak stay 1 night dekat situ.

Sampai Ipoh dalam Asar macamtu kami p pre-dinner tu nanti kite buat 1 entry pasal cari makan di Ipoh. Lepas dah makan terus lah check-in di M Boutique Hotel. Kalau perasan,  dekat Ipoh ni ade 3 M Hotel. 3-3 ni dalam 1 rangkaian company yang sama , M Boutique Family Hotel & Residence. Kalau tengok konsep ketiga-tiga M Hotel ni lebih kurag sama ja. Kira signature konsep diorang lah.
So jangan confius pulak  korang stay dekat yg mana.

M Boutique Hotel ialah yang paling awal sekali antara tiga tu. So, kami pilih yg ni plus dia macam middle antara M Station 18 dengan M Roof Residences. Kedudukan hotel ni dekat deretan kedai yang diubah suai. Menarik untuk yang malas nak keluar makan jauh-jauh. Bersambung dengan Hotel ni ada Grand Old Town White Coffee dan juga western cafe untuk korang makan-makan sambil lepak santai.

Bila sampai je depan M Boutique Hotel ni korang terus ke tempat parking di belakang hotel. Di sediakan parking space berserta cctv so jangan risau, insyaAllah selamat walaupun parking tu belakang shop lot pastu macam takde orang jaga je.hohoh.


Pintu masuk belah kiri belakang tu cahaya2 putih tu di situ la pintu masuk dari parking belakang.

Lepastu akan dihidangkan dengan deco yang unik dan classic macam eh nampak exclusive la deco and konsep korang ni. Sama macam tengok dalam gambar. Berdepan dengan N berdiri tu ada mini shop jual beg, aksesori.

Inilah rupa lobbynye.kecik  je tapi deco die very the vass tak ke meroyan nak ambil gambar kite yang giler bergambar ni tapi sebab tengah tak berapa mood, gambar kire ada ada je la kali ni.

Keluar lift nak ke bilik. Banyak port nak bergambar dekat hotel ni.


Selamat datang ke Superior Room M Boutique Hotel


Semua bilik di M Boutique Hotel ni ada window / tingkap kecuali Standard Room. N kalau boleh memang pilih bilik ada window sebab kalau takda window rasa macam terperuap dok bilik takda cahaya luar. Lepastu kite suka main selak-selak langsir kadang tu walau view die takde ape pun. Saja suka!Hehehe. Rasa mata tu fresh dan pandang jauh sikit. Korang sama macam N xxxx?

Suka la konsep straits electic ni ala2 hipster kan tengah in sekarang

Tilam empuk, bantal sorang 3, aircond just nice, cermin besaqqq!Senang bersiap, nak buh 1 la kat umah camtu;)

Terasa garang dan seksi pun ada juga. heheh Banyak pula motif harimau bintang nye.

Bilik air pula konsep colonial. Water pressure laju, sis sukaaa!


Di level 1, ada meeting space and gym. Dah nak check out baru perasan.

Breakfast di Grand Old town White Coffee. Sebab apa Grand? Tengok lah konsep dia up lagi dari restoran  Old Town White Coffee biase.

Dekat sini, kene pilih nak breakfast asian ke western cuisine. Sebab 2 tempat ni berbeza. kalau nak asian macam kami ni pepagi kene melantak nasi, tempatnya die GOTW ni lah. kalau western, ada tempat lagi 1. Masih lagi buffet breakfast cumanya tak banyak macam dekat hotel biasa. Nasib sambal nasi lemak oldtown sedap, bertambah la makan.Hehehe

Hasben N cakap next time datang Ipoh, nak stay sini lagi. N cakap, kite kene try M Hotel yang lain pula. Baru dapat beza kan mana yang paling best! Kan?Kan? Tapi kalau laki den kata nak mai lagi tu maksudnye die suka lah. Kalau nak banding cerewet, die paling banyak cekadak dari N. Hahahah.

Harga 1 malam di M Boutique Hotel Ipoh RM186.02 inc breakfast (via Agoda apps).


M Boutique Hotel 
Hala Datuk 5, Ipoh
06-255 5566



Koridor bilik 


Apr 11, 2018

Reward Diri Sendiri

4hari cuti dekat KL, one of tempat yang masuk dalam list nak pergi ialah Genting Premium Outlet (GPO). Memula bukak lepastu orang sibuk share pergi sana macam takde keinginan sangat nak pergi. Dah la Genting tu memang lama giler tak jejak kaki. Macam kalau tak pergi pun, xpe lah. Lain lah kalau Cameron Highlands. Ni memang hari2 sis zikir dekat telinga orang sebelah. Harap-harap dapatlah lepas kempunan naik Cameron sebelum puasa. Kemain kempunan! Bila last pergi Cameron, ada 4 5 tahun lepas kot.Huhuh.

Eh..berbalik pasal GPO tadi. Yang jadi teringin benau nak pergi tu sebab sejak menjak beberapa bulan ni dok la survey handbag. Kalau tengok gallery hp ni banyak juga yg N dah screenshot handbag ala2 berkenan di hati. Lagi2 kalau tengok IG tu, yg seller dari oversea, geram je kite nengoknye. Haritu hampir-hampir dah nak bayar deposit dekat 1 seller ni kire dah kenan, partner kite pun kata on tapi hati kata tahan dulu. Pusing2 mall cuci mata pun tak jumpa yg kenan. Kalini kononnye nak beli yang up sikit la macam nak reward diri sendiri. So, bila nak keluarkan duit lebih ni kene fikir lebih juga kan. Lebih afdhal kalau kite boleh try dulu handbag tu sesuai tu pakai camtu camni sesuai kene dengan kite. Kang dah bayar beratus bila dapat tak berkenan pulak. Kuciwa!

Tu yang sampai la juga ke puncak GPO tu. Nasib la laki den layankan. Kite cakap ke dia, kali ni kite nak bayar sendiri guna duit sendiri. Duit simpan dari zaman keje dulu ada la lebih-lebih tu. Konon nak reward diri sendiri la setelah meninggalkan zaman kerja office. Gituu! Bunyi macam sedapkan hati je padahal takut laki cancel nak belanja handbag. Kahkah..



Pergi hari Isnin weekdays time kerja memang heaven la tak sesak. Tenang dengan angin sejuk dingin tu. Terubat la kejap kempunan nak pergi Cameron Highlands. Heheh. Dari pengamatan N, beza dari JPO, MPO, Design Village Penang dan mitsui, GPO ni lagi menarik banyak pilihan besar dan padan la ramai orang. Tempat makan banyak, best pun yea shopping sejuk2 feeling oversea. 

Tapi kami ni bukan reti sangat pun nak shopping premium ni. Saja je nak cuci mata. Tapi dekat premium outlet ni la berani nak masuk kedai-kedai designer bag ni. Kalau dekat Pavillion ke KLCC, i is segan. Hohoh. Eh..tapi bagus la servis staff dekat mostly kedai yang kite masuk. Sangat welcoming customer, friendly. Kita pun takde la rasa segan walaupun sekadar hanya cuci mata.

Actually, masa survey2 dekat IG tu kite terbekanan handbag either COACH or FOSSIL. Tapi pilihan yg ada dekat GPO utk FOSSIL tak berapa menarik. Utk COACH pula macam mmm..buat sis terpaksa fikir banyak kali. Sebelum tu N dah masuk kedai Kate Spade. Kate Spade ada promo BUY any item get FREE 1 item. Atau kalau tak nak promo tu korang dapat seasonal discount base on ape item yang korang berkenan tu lah. Bagi N promo depa lagi menarik berbanding yang lain.

Yealah kalau ikutkan, harga 1 handbag tu kalau dekat oversea boleh dapat 3 handbag tapi cons die kite tak boleh nak try. nak posing2 dulu depan cermin. Dekat sejam juga kami dalam tu nak membuat pilihan takut jangan ada menyesal di kemudian hari. Kuikui..

Ni dah settle pilih tunggu bayar je. Hasben N cakap, puasa 5 tahun tak payah beli bag. 😋

Tengok cable car dari bawah je, tak sempat naik sebab lepas ni terus ke Ipoh pula sebelum balik Perlis.


Paparazzi di mana-mana

Dah..dah lepas ni tak payah scroll IG tengok handbag dah. Kite cuci mata tengok lain pulak;p

Tips : N perasan kedai-kedai diorang tak tulis/ letak banner promo diorang. Korang kene masuk dulu atau tanya baru la tau ade promo-promo best. Kalau tengok dari luar, kadang depa memang tak buh pun promo nye ape.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah