CHERITERA KAMI...

Aug 25, 2017

Resepi Homemade ShellOut Sedap Pedas

Kemain lagi tajuk tang sedap tu. Yakin ke sedap tu??Hahaha.Ni nak share dulu resepi ni bagi korang cuba lepastu try sendiri sedap ke idak. Resepi asal kite follow dari akak blogger pakar masak2 kite , Kak Ita. Selalu kalau tengok resepi Kak Ita ni macam nak cuba tapi bile tengok bahan dan step2 nye terus macam...mmm..mmmm. Haha.Rajin ke idakk je kan. Semalam pun masa sesi menggoogle cari resepi ShellOut ni pun memula memang jumpa la resepi Kak Ita ni. Pastu macam cari lain la. Dekat FB dgn IG kite dok godeh2 cari. Nak yang bahan tak payah nak pelik2 sangat dengan step paling mudah. Tapi lepas tu..mm..sedap ke tak eh kalau yg buat ikut cara ni.Hahah.

Walaupun yang nak makan tu laki bini je pun. Tapi sebab atas permintaan sang suami la ni, kite neves la takut tak sedap dah la nak buat lauk berbuka. Kang sedihh hati sang isteri misal kata tak sedap tak menjadi ShellOutnye kan. Jenuh nak  kasi perabih.

Last2 tengok balik resepi Kak Ita ni, bahan-bahan dia takde la susah pun ada je la banyak kt rumah tinggal beli bahan basah, daun kari, sayur sikit. Ok la..kita try la resepi Kak Ita ni tapi kite tak ikut sebijik sejibun sangat.

Seafood jangan di lupa. Ni total N beli dekat Kuala Perlis RM17 (Mentarang, Kerang & adik bradik Lala). Lepas tu tambah Udang sikit ada beli semalam dengan sayur-sayuran Carrot & Brocoli. Jagung takdak pula dekat market. Kita guna apa ada je lah. Semua bahan-bahan utama ni direbus/dicelor separa masak sebab nanti nak kacau sekali dengan kuah.


Cili kering tiada dalam gambar sebab tengah rebus. Guna la dalam 20biji cili kering atau lebih kalau nak pedas. Memula N guna 15biji je lepastu masa tumis N tambah lagi 3 sudu besar stok cili kering yang memang dah siap blend. Dalam gambar ni - Udang kering, halia, bawang merah, bawang besar, bawang putih dan belacan. Blend semua sekali dengan air dan sedikit minyak.


Serai dititik. Daun kari tu buangla dari tangkainya.Bawang merah, bawang putih, halia dengan cili padi dihiris. 


1 1/2 sudu sos tiram, 1 1/2 sudu sos ikan, 2 sudu rempah kari ikan, sedikit lada hitam dan kiub ayam, garam dan gula


Cara-cara memasak (takda gambar, takdan nak ambil) :

1. Tumis sedikit butter dan minyak bersama bahan tumis sampai naik bau
2. Masukkan bahan kisar sampai garing. Kalau pekat, tambah air
3. Masukkan bahan perasa
4. Perasa kan kuah mana garam takyah buh banyak sebab dah ada sos ikan dgn sos tiram tadi, gula kalau pedas sangat.
5. Gaul dengan bahan-bahan utama yang telah siap direbus/dicelor.
6. Siap untuk di hidang!


Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senyum sampai telinga.haha~


Selamat mencuba uols:)

Aug 21, 2017

Sentosa Villa Taiping

Another last minute trip juga. Short stay je. Pukul 630petang check in, esoknya pukul 11 pagi checkout.Actually dah ada la dalam plan macam nanti otw dari KL balik Perlis nak stop by dekat Taiping la kononnye incas gerak dari KL tu petang2. Tapi macam tak sure gitu kan so takde la buat early booking.

Awal August marin lepas settle hantar mak ayah pergi menunaikan haji pagi tu pukul 6pagi. Sampai rumah rehat then packing sebab next day Rabu petang baru hasben keje. Takde la rush sangat nak balik cumanye larat ke tak je sebab masing-masing tingtong lagi dengan dari hari Sabtu sesampai dari Perlis terus g kenduri kawin pastue dekat rumah orang keep datang melawat mak ayah. Hari Ahad tu kenduri.Isnin uruskan itu ini then tengah malam dah ade di Kelana Jaya hantar mak ayah.Fuhhh...jarang kite lelap dalam kereta tapi hari tu memang terlelap dah tak menahan.

So,kami decide la nak pause kejap dekat Taiping. at least esok pagi tu sambung lagi 3jam journey je dari 6jam punya perjalanan kan. Nak recharge energy. Orang sebelah pun dok sebut2 Yong Tau Fu Bomba tu je. Terus kita call Sentosa Villa untuk buat booking. No deposit needed. Senang la kan kalau incase tak jadi ke ape tak rugi. Dats why booking terus je dengan diorang. Tapi kalau lambat check in, sila maklumkan pada mereka kalau tak nti depa open bilik korang ke orang lain pula.Gigit jari;p

Dalam 630 petang sampai di resort. Kali kedua kami menjejakkan kaki di Taiping dan di Sentosa Villa ni. First time pergi marin, banyak gambar xdan save, so kali ni bersedialah dengan gambar-gambarnya yea.Hehhe.

Wooden Villa bilik A3 view dari pintu masuk

View dari balkoni

Kami memang tahu bilik jenis Wooden Villa ni adalah 2 single bed dan bed die tak boleh dirapatkan.
Tu hal kecil je janji view die menarik.

Sebelum tunjuk view, kita tengok lagi apa ade dalam bilik ni.Konsep open wardrobe. Nampak pintu sebelah dressing table tu?Pintu tu adalah pintu keluar juga dekat dengan tangga untuk ke bilik atas. Misal kata datang 1 family besar. Amik 2 bilik atas bawah, bukak la pintu tu senang nak keluar masuk kejap naik turun exercise.Heheh.

Bilik adalah luas. Nak sumbat 4 5 orang pun boleh ni. Tapi bawa la toto tebal sikit sebab lantai tu mai sejuk mencengkam tulang tido dikelilingi hijau ni.

    Bathroom pun luassss nak mandi berjemaah buat party buih pun boleh ni cumanye takdak bath tub 

Fefeeling mandi dekat kampung 

Ini lah balkoninya. Kipas pun ada dekat luar ni. Sekali sekala kita kene sedut udara fresh.

Kan B kan  kan kan .. ni kire rangkum skali la alang-alang tu birthday kita due punya treat. Haha.nak jugek.Kata tahun ni tahun jimat cermat amalan mulia:)

View dari balkoni luar pintu masuk. Sebelah tu wooden villa tu view die superb sikit yg tu sebab nampak la air2 mengalir tu tapi dak reception tu kata saya bagi akak villa sebelah lah sebab yang check in villa tu 1 family reramai, nanti tkt akak tergnggu bising. Oh, tq very much la dik sbb we really need that ketenangan:)

Bilik A3 Wooden Villa belah bawah tu. Hai lah..tenang!

Disebabkan muka sembab giler pagi tu dan malas nak keluar breakfast luar nti dah nak check out so, N kate kat cik B..meh kite dengan baik hatinye nak belanje suami brekfast di balik kehijauan.

No buffet breakfast.Ada beberapa pilihan set breakfast dan sekali dengan cereal kalau nak. 1 set RM15. Alhamdulillah kenyang dan gembira perut. Cafe start from 830am.

Close to nature. nak mandi boleh tapi on your own risk yea. Sungai die macam best je nak celop tapi banyak batu-batuan. Jadinye kita ambil gambar je. Tahun lepas datang, belum ada lagi tangga hat gini.

belakang tu is Honeymoon Villa. Memula masuk juge dalam kire2 nak book yang ni ke tak sebab memikirkan hanya short trip, rugi la pulak. So, kite amik gambo depan die je la.Kalau taknak stay dekat chalet boleh juge stay di hotel dekat bangunan belakang tu.Boleh refer gambar last sekali dalam entry ni for detail.

Haritu kami stay dekat Deluxe Villa yang belakang nun tingkat atas. Nice jugak stay situ cuma tak dak balkoni face the hutan dan sungai lah. Kolam hat ni selamat sikit nak buat mandi manda celop-celop. Mesti sejuk airnya kan. Fresh dari Bukit Larut. 

Of course lah, kami totally in love again and again dengan Sentosa Villa Taiping!
Greeennn...Tenang...Freshhh..SubhanaAllah..

Setakat kami ada di sini, tak pernah lagi lah kene gigit serangga ke nyamuk je elok je. Macam lupa plak duduk dalam kawasan hutan comel ni. So, it save!

Segala detail dan room rate dah sesiap ni ha untuk korang. Kalau berkenan, zasss buat booking tau.
Kalau nak tahu rupa bentuk setiap villa tu boleh ke  www.sentosa-villa.com.

Selamat bercutiiiiiiiii~


Klik sini untuk cerita Taiping Tour.

Jul 27, 2017

Armenian Street Heritage Hotel Penang

Penang memang banyakkk hotel tapi kene ikut kesesuaian bajet dan plan kita macam mana lah. N jenis yang tak suka habis masa atas jalan dengan jem nak cari parking bagai. Rugi la bayar duit hotel tu. Kalau banyak masa dekat luar kita stay dekat hotel yang bajet janji selesa kan. Kalau banyak masa nak relax santai dekat hotel boleh stay yang mahal sikit.

Disebabkan trip last minute haritu bertemakan Jalan-jalan Cari Makan (JJCM) jadinya kami book hotel yang bajet sahaja. Go thru review sikit tengok ok, terus book. Masa otw dalam train tu baru study pasal nearest attraction dekat dengan hotel itu. Dan Alhamdulillahhhh sangat sebab hotel kami book ini sangat banyak tempat-tempat yang walking distance sahaja. Jimat duit tak perlu bayar uber/grab car.Hehhe.

Reception Area


Lobby Area

Simple sahaja dalaman hotel ni tapi nampak elegant, classic dan heritage. Yang best bahagian lobby ni ada convenient store 24hours senang la rasa lapar je nak beli maggi ke jajan , air, roti. Then sebelah tu ada kedai art and souvenirs.

Ada perkhidmatan sewa basikal juga depan hotel ini. Tapi xstudy pulak macam mana sistem sewanye.

Jom masuk bilik. Tadi berlengas kan dah berjalan makan Ais Kepal dengan Nasi Kandar Ramzan. (klik SINI). 

Superior Double Room..simple je biliknya. Tapi selesa.Cumanya kalau nak iron kene request dekat reception dan takde bantal extra disediakan. So, korang kene request jugak.

Bilik air bersih, toiletries lengkap, air pun laju

Sangat the english kan. Macam rumah agam pun ada. Bawah tu direct nampak reception/lobby. Telefon takde dalam bilik tapi disediakan di koridor. Agak-agak malas dial,korang jerit je ke bawah tu.Hihihi..

Armenian Street Heritage Hotel

Lebuh Carnavon , Georgetown, Penang
04-262 3888

1. 5minit  ke Nasi Kandar Beratur (walking distance)
2. 5-10minit ke Street Art Penang (walking distance)
3. 15minit ke Roti Canai Transfer Road (walking distance) 
4. 5 minit ke Deen Nasi Kandar (by car)
5. 15minit ke Menara Komtar (walking distance)

Banyak jugakkan tempat2 menarik yang berdekatan. Ini antaranye lah tak habis pusing dan study lagi. Next time kalau nak JJCM memang hotel ini akan masuk dalam top list lah. Ada lagi 1 hotel Armenian Suite Hotel , hotel adik bradik la ni. Dah kalau nama Suites tu mahal la sikit jarak dalam 5minit je dengan Armenian Street Heritage ni. 

Oh ya..harga per nite RM104.72 9(xbreakfast) tapi tapii kami  lupa kami beli dekat web mana. Rasanya Traveloka kot. Transaction dekat dalam bank ada tapi cek dekat setiap travel web tu takde pulak jumpa.Huhuh.

Yeahhh..last minute trip JJCM Penang, berjaya!:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah