CHERITERA KAMI...

Nov 6, 2017

Cawangan Mira Cake House di Kuala Lumpur

Lepas ni tak payah susah-susah cari atau p sampai Sarawak nun nak beli Kek Lapis Sarawak original dan sedap. Orang semenanjung dah boleh mai Kuala Lumpur dah nak shopping kek lapis Mira Cake House ni. Satu-satunya cawangan di luar Sarawak. Siapa yang biasa, memang tahu la kan kepopularan kek lapis Mira Cake House ni. N pun pernah sekali je beli masa p Kuching dulu. Nak baca pasal cuti-cuti Kuching, klik Sini

Selain dari kek lapis, ada juga dijual belacan Sarawak, biskut dan lain-lain. 

Ini yang dikerumuni lepastu pening nak pilih mana lepastu test lagi rasa tanya lagi dekat staff tu, yang ni nama ape eh.Hahaha.Mau dekat 4 5 kali tanya untuk kek yang sama. Surprisingly harga dekat sini sama je harga dengan beli di Sarawak. Minimum RM10 tengok jenis dan size. So, korang boleh feeling shopping kek lapis Sarawak tapi di Kuala Lumpur la gitu.  Cumanye, pilihan tester tak banyak macam di Kuching. Yang tu lagi berderet panjang makan tester je dah kenyang.

Ada dalam 30pilihan kek yang tersedap diorang jual di cawangan Kuala Lumpur ni. Maknanye, tak semuaaa jenis kek yang dekat Sarawak tu dijual di sini. Yealah, mungkin faktor kekangan tempat dan staff. Banyak kot kek ada berapa ratus jenis kalau semua sekali tu.Yang 30 ni pun pening dan tak semua 30jenis ni depa letak dekat tester. Diorang tukar-tukar la sat buh yang ni, sat buh yang tu pulak. Terngiang-ngiang pula rasa ke'moist'an kek ini.


Dari KL nak balik Perlis ritu, saja la bukak order, tak sangka ade yang nak pesan sama. Ada la dalam 13bekas juge beli. Dapat FREE 1 sebab pembelian 10bekas percuma 1.Hehe. Tapi lupa nak extrakan untuk diri sendiri. Hahaha. Nasib baik dah kenyang makan tester. Takpe nanti balik KL, terasa nak makan, zass je p beli. Kot ade orang Perlis yang baca entry ni, kalau nak order ke kami, boleh la email. Bebila kami balik KL, boleh belikan:)

Senang je nak cari tempatnye. Dah ada dalam google maps. Korang search je. Rumah lot tepi jalan utama dari Bengkel Mara/ Datum menghala ke AU2

Mira Cake House
No.9, Jalan Enggang, Taman Keramat, KL
016-858 6364



Nov 1, 2017

Tempat makan menarik di Langkawi

Bulan Feb 2017 pergi Langkawi, bulan Mei 2017 repeat lagi sekali stay di tempat yang sama De Balqis Tanjung Rhu . Tak menahan dok teringat je ketenangan di tepi laut, tu yang p lagi. Tu la last sampai la ni, xdak repeat lagi. Kite tunggu tuan boss kata On, zasss kite siap!Kohkokoh (kenyit-kenyit mata sikit)

Disebabkan stay tempat yang sama, so takde la review pasal chalet tu korang boleh baca dekat link atas nun. Jadinya kami cari dan try pula tempat makan lain.Sesampai je dari jeti Kuah , hujan la pula. Tapi alhamdulillah plan nak lunch di Cenang cuaca elok sempat la singgah kejap jejak pantai Cenang. masuk 3 kali p Langkawi tak pernah lagi jejak pasir Pantai Cenang tu. 

Tengahari terik jadila amik gambar kejap

Plan lunch dekat Seashells Restaurant Cenang, tengok dekat FB dia kata pukul 12 Open, kami sampai pukul 1230 depa habaq pukul 1pm baru bukak. Ish ish ish. Tu yang lepak tepi Pantai Cenang dulu. Dah pukul 1pm p balik dekat Seashells Restaurant tu tengok dah start ramai orang. Sabaq je la. Dah sampai sini kene la feeling makan dalam pondok ala-ala tepi sawah. Nasib baik ada 1 pondok kosong lagi.

Seashells Restaurant Cenang

Tengahari memang panas la kan. Setiap pondok tu ada disediakan kipas takda la makan sambil kesat peluh. Pondok-pondok ni ada la dalam 7 unit macam tu so siapa cepat, dia dapat. kalau pondok penuh, korang boleh je makan dekat restaurant cumanye feeling tu kurang la yea dak.

Kami pilih set yang ini. Ada ikan, daging, ayam dan tak ingat lagi pilihan atau side dish lain. Semestinye kami pilih ayam!:)

Set Ayam Rendang. Memang banyak untuk 2 orang ni. Nasi tu macam nasi minyak sikit.Takda la umphh sangat sebab pakej sekali dengan sawah padi tepi pondok jadila macam sekali je la datang ni rasa cukup dah.

Itu main buildingnya. tak dapat makan dekat pondok, makan dalam tu. Ada persembahan tarian traditional lagi, terasa persis tourist.

Overall makanan ok ok je la. Actually pondok yang kami makan ni tak berkemas lagi, kami kene tunggu staff tu kemas. Die dok cakap la, staff yang keje malam tadi tak kemas sebelum tutup kedai tu yang rushing haritu. Kesian juge dekat adik tu tengok die yang kemas amik order kehulur kehilir. So, pengurusan kene amik serius lah tempat dah viral, kene la jaga elok.

Restaurant ni sebelah je dengan Muzium Laman Padi tapi kami tak pergi pun. Datang makan , dah kenyang terus ke Tanjung Rhu check in.Panasss!

Malam pula cari tempat makan malam yang lain dari haritu dekat Tanjung Rhu. Pusing-pusing akhirnya kami decide makan dekat area bulatan Tanjung Rhu. Kawasan situ ada beberapa kedai.

Kalau dari Tanjung Rhu amik nombor 2 tengok belah kiri, nampak kedai ni. 
Betul dah tu.Kedai tiada signboard.

Tomyam itu adalah sedappp!

Esoknya pula lepas check out mestilah mencari tempat lunch. Masa datang dah aim dah kedai makan ni sebab ramai dah orang review kebetulan memang lalu pun kedai ni.

Restoran Kak Yan Nasi Campur

Terletak di Jalan Ulu Melaka, Kampung Padang Gaong kedai tepi jalan besar, senang nak parking. Memang ramaiii sangat orang stop lunch dekat sini orang luar mahupun orang tempatan.

Pilihan lauk yang banyak, ada juga bakar bakar. 


Inilah yang istimewa di sini, Kerabu Bronok.


Bronok ialah makanan eksotik di Langkawi tak semua kedai ada. Nak tahu macam mana rasa bronok ni, kene datang Restoran Kak Yan. Bronok adik bradik gamat dan cara masak tak boleh  dikenakan haba. So, menu dia ialah kerabu je la. Potong kecil-kecil campur sayur mayur. Hahah. Kami boleh menambah siap tapau lagi Kerabu Bronok ni. Kene la dengan citarasa. Tapi nak explain rasa macam mana tu susah. Korang kene try sendiri.


Oct 9, 2017

Aktiviti 2 hari di JB

Godeh-godeh folder gambar ada lagi rupanye cerita cuti-cuti yang belum share. Kisah bulan 3 2016. Setahun lebih sudah. Kalau tak share, rugi pula mana la tahu kot ade yg tetibe singgah sini nak cari info pasal JB ke kan.

Actually kami ke JB sebab ada undangan perkahwinan dari kawan sekolah N. Sejak hasben pindah semula kerja di KL dari JB , ada la dalam setahun 2 juga tak jejak kaki di sana. Dalam macam rasa bosan kononnye dengan JB (hahaha), tetap rindu juge sbab banyakkk sangat kenangan di sana.

Kami stay 1 malam dekat one of apartment 1 bilik, baru siap di Danga Bay.Booking melalui Airbnb. Keadaan dalam rumah ok je la. Dah banyak naik apartment dekat JB kan, so korang kalau datang JB instead of booking hotel, boleh juga try stay dekat apartment. Kalau in group ambil yang 2 3 bilik apartment pun jimat juge yea tak.

View dari balcony mengadap Selat. Penampakan banyak aktiviti penambakan tanah di selat ni. Dah tak macam dulu. Lama-lama laut pun dah tak nampak dari jalan besar tu.huhuh..

Malam pula singgah perkarangan Istana Bukit Serene ni meriah pula tengok orang lepak anak beranak ada air pancut tapi depan istana tu memang dikawal la ada polis dan guard. Boleh ambil gambar sampai dekat crown tu je.

Rasa macam puteri raja bermain di taman bunga istana pula

Dinner, kami jumpa dengan kawan-kawan lama cik B dekat Kilang Bateri. Gambar nan hado. First time la tu sampai Kilang Bateri yang digembar gemburkan. Kilang tu asalnya kilang eveready tak silap dulu masa cik B kerja area Kempas tu selalu la lalu lalang situ tapi tak sangka dah jadi tempat lepak lepak makan. Bagus la idea tu, ada macam-macam lagi dalam tu. 

Masa untuk check out.Ini area pool dekat apartment yang kami stay 1 malam tu. So, nampak tak kenapa iols setuju stay dekat sini. hahaha. Sebab ada port ambil gambar la;)

Next destination ialah Forest City

Masa ni baru-baru viral pasal Forest City. Memula ingat tempat ni dekat Danga Bay sebab orang komen kata dekat2 area Danga, rupenya tidak. Ada la dalam 40minit juga nak ke sini. 

Kawasan baru nak develop. Dekat dalam tu pelabur-pelabur China tengah bz nak membeli unit masing-masing sebab kawasan macam diorg tambak jadi ala2 pulau kecik so nanti naik la villa, condo untuk depa beli buat investment.Sape yg makin kaya? Huhu. So sad!

Macam Hawaii pula rasa tapi jangan berani pergi sampai ke hujung ni. Ni ialah tanah yang ditambak, kalau terbabas ke laut itu masuk selat terus la anda.Hohoho. Tapi ade security jaga, nampak je orang dekat-dekat ke hujung , die tiup wisel. Yang bawa, anak-anak sila watch out ok takut dah excited tu kang tak perasan plak.

Jinak-jinak belaka ni;p

Antara yang menariknya adalah swmming pool ni. Cantk landskap dekat Forest City memang macam Hawaii ade pokok2 kelapa tu tepi laut kolam mandi besar. Ceh..macam pernah pula pergi Hawaii ceritanye. Sebab tak pernah la kite rasa macam Hawaii.Hahaha. Tak pasti status kolam ni dibuka untuk public macam mana dan kene bayar ke idak.

Lepas dari Forest City ni terus gerak ke rumah abg ipar stay satu malam dekat situ sebelum meneruskan perjalanan ke Home@11 yang cantik itu:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah