CHERITERA KAMI...

Jul 17, 2017

Jalan-jalan Cari Makan Penang

Trip last minute Penang agak adhoc.Last minute giler! Lepas Subuh orang sebelah kata jom kite pergi Penang naik train nak x?Wajiblah orang sebelah sini menyahut, Jommmm!! Naik train xpe, kalau drive kurang kerajinan lagi2 hari tu ialah hari Jumaat. Kisah trip ini terjadi sebelum kita menyambut Ramadhan yang lepas. Terus check hotel yang bajet je sebab motif kali ni JJCM katenye. Packing baju sehelai sepinggang zasss p stesen KTM Arau menuju stesen KTM Bukit Tengah. Perjalan sejam setengah. Nanti kami kongsi pasal naik transport semua ni.

Sampai hotel agak awal sebelum waktu check-in bilik pun belum ready lagi. Ayuh..kita mulakan operasi JJCM dulu. Masa otw nak ke hotel tadi nampak kedai Ais Kepal. Bila memasing tak pernah rasa, terus la mark kedai tu, ok sat g kite kene try ni. Terus la kami menuju ke kedai Ais Kepal yang nampak tadi. Tak jauh pun dalam 5minit jalan kaki. Tapi yang jadi lambat tu sebab sepanjang jalan kiri kanan tu ada bermacam kedai souvenirs. Nampak je unik skit kami singgah, eh mostly kami singgah jenguk sepanjang-panjang kedai dekat situ.Saja cuci mata ala touristHehhe.

Ais Kepal

Ini lah rupanya Ais Kepal itu RM3 seketul ambil perisa sirap sebab original kan rasa sirap. Dia siap ajar lagi macam mana nak makan. Kene hisap jangan gigit tapi sebab jenuh nak menghabiskan walaupun share berdua ni kita gigit kan jugak.Hahha. Last-last tak habis sebab banyak sangat. Jadilah buat rasa. So, dah tahu la "Ohhh, macam ni rasa Ais Kepal" !:)

Landmark : berdepan Armenian Suites Hotel, Lebuh Armenian Georgetown

Ramzan Nasi Kandar


Kewujudan Nasi Kandar Ramzan ni kami tahu selepas berborak dengan sorak aunty ni yang mana hasben dia orang Penang. Dia cerita hasben dia setiap kali balik Penang mesti akan pergi makan dekat sini. Rasa dia sedap lagi dari nasi kandar yang orang dok viral-viral tu. Bersih pun yea jugak.

Maka terpacaklah kami di depan Ramzan Nasi Kandar tersebut sebab terpengaruh dengan cerita aunty tersebut. Hanya 3 minit sahaja berjalan kaki dari kedai ais kepal tadi. Dekat sangat!

Best makan tak perlu nak beratur panjang nak bersesak berebut tempat duduk. Sampai je pilih lauk, Bismillah ngap makan.Hehhe. Alhamdulillah dari segi rasa boleh tahan takde la rasa kuat sangat rempah2 dia. Kami ni nak bukan selalu p makan nasi kandar pun so nak kata sedap pun xtau nak describe sedap lagu mana. So, korang cuba la sendiri mai sini makan na.
Total 28.50 termasuk air.

Landmark : Lebuh AhQuee simpang berdepan Masjid Kapitan Keling ( Buka : 630am-630pm)

Medan Selera Padang Brown

Sebelum ke Padang Brown ni kami menyinggah dulu di QueensbayMall dah siap minum petang kononnye di sana. Jadinya macam kenyang2 lagi masa sampai dekat Padang Brown ni. Ramai review kata pasembur sedap dan suasananye elok lagi dari Padang Kota Lama tu. Dan kebetulan tak jauh pun dari hotel dalam 10minit dengan kereta.Parking pun senang. Otw tu nampak la Deen Maju Nasi Kandar yang Hot dan Sedap kata orang tu niat di hati nak jugak la singgah tapu xpeelaa..kita simpan itu next time!hehhe..

Medan Selera Padang Brown

Roti Canai Transfer Road

Masa untuk check out. Pukul 8lebih dah checkout untuk meneruskan misi JJCM kene kejar train by tengahari sebab petang cik B keje. Tak sangka kami gigih berjalan ada la dalam 15-20minit macam tu untuk ke Roti Canai Transfer Road ni. Hahahai..Masa ok lagi stamina lagipun lalu jalan yang tak sibuk sangat di balik kedai-kedai tu.Okla tenang!


Ini lah rupanye Roti Canai yang glemer tu. Kedai sempoi tepi jalan je meja pun celah-celah kedai orang. Kalau nak makan situ terus pergi cari tempat duduk, nanti diorang amk order. Tapi mungkin haritu kekurangan pekerja kot. Diorang buat sesiap rotinye terus hantar tak sempat kami nak pilih. Belasah je lah labuuu.

Roti canai banjir ada ayam besaq atas tu. Tergamam memula tengok.Hahha. RM7 sepinggan dan rasanya biase2  je. Orang sebelah kata tak sedap. Dah la dia tak suka makan roti canai banjir pastu karinye tak berapa kick. Tapi dah bayaq mahal2 kenelah habiskan.

Landmark : sebelah Hotel Penaga

Roti Bakar Hutton Lane

Disebabkan tak sedap , cik B ajak patah balik ke Roti Bakar Hutton Lane. Kedai ni kami perasan masa berjalan kaki ke Roti Canai Transfer Road. Kite pun mengikut kan aje kang lapo takde energy nak kejar train sat g.Haha.


5minit jalan patah balik jumpa lah kedai ni. Kedai di lorong-lorong ni akak tak berani lah nak masuk ke dalam tu. Makan kat luar ni je sebaik ada meja kosong.

Roti Bakar Hutton Lane vs Roti Canai Hutton Lane

Okklaaa..boleh tahan juge roti bakar tu. Roti canai tu ok lagi la kot dr transfer road tu.

Landmark : bersebelahan Alam Indah Banquet Hall



Berjaya jugalah trip last minute aci terjah dalam train baru google tempat-tempat makan ni. Semua tempat yang berdekatan dengan hotel. Senang!next entry kami share pasal hotel pulak yea.

Jul 14, 2017

Salam Syawal

Sebenarnye tadi tengah menaip untuk entry lain dah panjang jugak dari malam semalam okeyh kite mengarang tetbe hilang semua yang ditaip itu. Tak pasti tertekan apa. Tapi yang pasti hakak terkedu terkelu ter ter ter..termengalah juge dengan  suratan ini.Sobsob.

Jadinya, kite buat entry mukadimah sempena Syawal dulu yea. Dah pertengahan pun dah. Takpa janji dalam bulan yang mulia lagi. Raya kan sebulan.Heheh.

 Kami di perantauan

Amik feel je. Takdanye nak raya di perantauan aih. Family sanak saudara semua ada kt Malaysia, ape kes pulak mengkome nak raya di perantauan kan. Kalau agak2 perantauan pun paling kurang tak dapat cuti raya, raya lah korang dua kat Perlis. Hahah. Nasib dapat cuti 5hari alhamdulillah. Itu pun tetap tak cukup. Mungkin kene cuti paling kurang 2minggu gamaknya.Tamak sangat;p

Korang yang berdekatan Perlis kalau nak beraya bersama kami, roger2 lah. Kuih raya takdak, ada kerepak raya special je. Hehhe.

Amacam raya korang?Meriah tak?




May 26, 2017

Selamat Datang Ramadhan

Semoga Ramadhan kali ini lebih bersinar sinar dari awal hingga ke akhirnya dan dipermudahkan ibadah.

Mohon maaf segala salah dan silap. Moga ukhuwah terjalin berterusan selamanya.
















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah