CHERITERA KAMI...

Apr 13, 2017

Langkawi Skycab Skybridge Skyglide

Kira kali kedua kami menjejakkan kaki di sini. Cerita dulu boleh baca dekat link ini. Beza harga 4tahun lepas dengan sekarang lebih sekali ganda. 2013 RM15( dewasa), 2017 RM40(dewasa). Huhuh. Dulu masa datang tak dapat naik Skybridge sebab tutup under maintenance, masa tu dah target dah next time mai Langkawi wajib naik Skybridge ni jugak.

Lepas makan-makan dekat Nasi Dagang Pak Malau , awal lagi baru pukul 10lebih nak check-in pun tak boleh lagi. Jadinya kami pergi lah ke Langkawi Cable Car or Langkawi Skycab nama lainnnye. N cakap dekat hasben kita tengok dulu ramai orang tak beratur, kalau ramai cancel naik.

Selamat Datang ke Langkawi Geopark. Memang dah banyak juge upgrade dari dulu lagi banyak kedai, entertainment dan makin cantik.

Eh..tetbe dah ada dalam skycab.Heheh.Tak ramai orang kejap je beratur beli tiket and tunggu turn naik. Gayat tak tengok ni??Ada orang tu gayat laaa, dulu naik relax je.Hikhik;p Kali ni naik kebetulan angin kuat plak rasa goyang tu boleh tahan la. Baru la rasa thrill skit yea dak;)

Excited nampak Skybridge tu tak sabar nak naik.Neves neves juga tapi excited lebih.

Selamat sampai di Top Station. Turun je dr Skycab korang menghala ke kiri menuju ke kaunter tiket untuk ke Skybridge pula tau. Nak p skybridge ni tiket tak include dengan Skycab tadi. Kene beli dekat atas ni. Pastu ada 2 option samada nak nature walk atau naik skyglide. Rujuk gambar di atas. Of course la kami pilih naik Skyglide. Tak kuasa la we ols nak nature walk tu naik turun tangga celah pokok habis make up.Hahha.Dasar sangat kan.

Begitulah rupanye Skyglide tersebut. Ada 1 tu je pergi dan balik dan boleh memuatkan dalam 8-10orang. Jadinya kene bawak bersabar bebanyak la untuk menunggu turn. Macam kami pergi bukan time sesak, ada la dalam 15minit tunggu. Baca komen orang cakap time cuti sekolah tu ada tunggu sampai 2 jam. Hebat la daya kesabaran beliau. Tunggu punya lama, perjalanan die kejap je dalam 3minit sehala.

SubhanaAllah..Allahuakbar..memang cantik sangat pemandangan dari sini.Hijauuu biru.Angin memang kuat selalu. Jalan kene pimpin orang sebelah. Takut terbang kita nanti.Hahha.

Happy us:)

World Most Spectacular Pedestrian Bridge

Actually korang kalau malas beratur sesak2 nak beli tiket di kaunter, boleh juga beli online sesiap di website Panorama Langkawi. Ada pelbagai pakej yang ditawarkan juge. Then Skycab ni ada bermacam jenis sekarang. Kalau tahap berani sangat tu boleh la try Bottom Glass Gondola yang bawah tu clear nampak bawah terus. Teringin juga nak try tu tapi harga tiket die kelip-kelip mata kita tengok.

Dekat 2jam atas ni sampai masa untuk turun. Suasana pukul 1tengahari.Masing-masing tengah tunggu Skycab untuk turun. Beratur la lagi kita.

Sebelum keluar jangan lupa bayar parking dulu. Oh, ada 2 type of parking tau.
Standard Open Parking RM3 (2jam pertama), Privilege Open Parking (Flat Rate RM10)

Total 1pax : RM40 (Skycab) + RM15 (Skybridge+ Skyglide)
FB : Panorama Langkawi

Apr 11, 2017

Nasi Dagang Pak Malau

Nasi Dagang Pak Malau rasa ramai dah dah tahu kewujudannya. Dekat FB dah banyak kali viral. Alang-alang dah sampai Langkawi ni wajiblah masukkan dalam list. Tengok gambar macam cantik je macam best je tempatnya.

Jadinya, sesampai je dari Kuala Perlis ke Langkawi dalam pukul 10pagi. Saja tak breakfast dulu sebab nak breakfast Nasi Dagang Pak Malau. Amik kereta sewa, zass set waze Nasi Dagang Pak Malau. Dalam 20minit kemudian sampai la korang depan Pak Malau.


SubhanaAllah pemandangan mengasyikkan padan la tengok orang makan dok bertambah-tambah pastu berat je nak bangun sebab sambil makan borak-borak tu mata tengok view sawah padi gunung ganang langit pun cantik je. Ni musim padi habis tuai kalau p tengah padi masak ka memang lagi la cun hijau kuning biru putih.Pastu boleh jalan depan tu lalu atas batas sawah ambil gambar macam Mak Cun.Awesomee!Kami tak p sebab tunggu lama pulak kekakak tu lepak situ. Its ok, next time boleh mai lg;p

Kebetulan rezeki sesampai tu ada port baik meja tepi ni ha.

Nasi Dagang berlaukkan gulai ayam dan gulai ikan tongkol. Utk N yg jaranggg masuk dengan Nasi Dagang ni alhamdulillah habis licin makan Nasi Dagang Pak Malau ni. Sedap bagi kami.

Di sini ada juga sebuah rumah kayu atau homestay yang boleh disewa. Pakej rumah + nasi dagang makan dekat verandah. Feeling di desa nan indah gitu kan.

Tengok dapur pun motif kampung. Memang sempoi sangat. Pak Malau tengah bz layan customer xdan nak beramah mesra. Selain ayam dan ikan gulai, ada juga kambing kurma, ayam kampung, ayam goreng berempah dan daging kerutub. Harga?Boleh zoom in tengok situ. 
Bermula dari RM8 semangkuk.

๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Dalam 5minit selepas Nasi Dagang Pak Malau ni korang boleh singgah Makan Mahsuri.

Nasi Dagang Pak Malau
Hadapan masjid Nurul Naim ,Jalan Mahsuri Kampung Mawar, Langkawi
012 - 2711977
8pagi-2petang (Selasa Tutup)

Apr 4, 2017

Jalan-jalan cari makan di Tanjung Rhu Langkawi

Sambung dari entry De Balqis Tanjung Rhu Langkawi dah janji nak share tempat makan sedap-sedap area chalet tu kan. Banyak kenyang makan angin laut je duduk sini sebab terpana dan teralit tengok pemandangan indah sampai makan pun tak kisah. Percaya x??Hahaha..

Sebelum check in, kami singgah lunch dulu kedai bawah pokok depan je sikit dari De Balqis. Lamaaa sgt tak lepak makan tepi laut ni lain macam keexciteddannye. Akak kedai masak lambat-lambat pun tak pe sebab ralit dengan keindahan alam ciptaanNya.

Kene pulak air kelapa original camtu . Tapi spoil sikit kelapa agak tua.Huhu. Boleh tahan juge harga makanan dekat sini order Nasi Goreng Ayam RM8 sepinggan. Mahal la kan..mahal sebab makan pakej amik angin sekali.Huhu..Nasib sedapp!

Dinner pula kami makan di Martini Restoran. Masa check-in tanya dekat Kak Ani mana tempat dinner dekat sini, beliau la yg suggest tempat ni. Memang tak jauh pun dari chalet cuma agak kedalam sikit kedudukannya. Better naik kereta atau motor sebab sepanjang jalan Tanjung Rhu ni bila malam memang krik krik dan malap sikit tak happening. 

Jemput makaannnn!Jujur kata memag sedap. Bila tengah bercuti dan lapaq dapat makanan sedap pula, mood GUMBIRA itu bagai melantun melonjak senyum sampai dahi. Korang kalau stay Tanjung Rhu boleh la mai dinner dekat Martini Restoran ni k.Harga makanan pun affodable.

Jalan masuk ke Martini Restoran ni bertentangan dengan Labi-labi Resident. Ada signboard dekat simpang tu pastu nampak la dalam tu ada kedai lampu-lampu. Awal-awal sampai tu macam was-was juge sebab takdak orang sangat. Tapi tak la lepas tu baru orang mula mai sikit-sikit. 

Gigih nak jumpa macam mana rupa simpang nak masuk ke Martini Restoran ni. Sebelah kiri gambar simpang ke Martini Restoran. Sebelah kanan ke Labi-labi Resident. Ini ialah view dari De Balqis. Nampak siang pun jalan ni lengang. Depan tu nampak kelibat kereta-kereta parking tepi jalan tu kan belah kiri tu, itu kedai sarapan dan lunch ada lauk-lauk. Masa mai semalam tak perasan kedai tu. Dah balik baru perasan tapi kami tak singgah lunch situ, p lunch dekat Kuah.

Scarborough Fish n Chip ni sederet dengan De Balqis. Perasan nampak mat-mat salih mai makan sini so xpasti la menu die macam mana.

Kata akak kedai bawah pokok, kalau ke jalan ke dalam lagi menghala hujungg Tanjung Rhu ada lagi kedai-kedai makan cuma kami tak p jalan sampai dalam tu. Next time la pula kite explore.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah