CHERITERA KAMI...

May 26, 2017

Selamat Datang Ramadhan

Semoga Ramadhan kali ini lebih bersinar sinar dari awal hingga ke akhirnya dan dipermudahkan ibadah.

Mohon maaf segala salah dan silap. Moga ukhuwah terjalin berterusan selamanya.
















May 23, 2017

Jalan-jalan Sungai Petani

Masa minggu cuti Hari Pekerja haritu kami plan nak p melawat kawan dekat Sungai Petani. Cuti tapi nak jalan tapi malas nak check in memana sebab peak season kan. Tu yg plan pergi rumah bff sorang ni tdo 1 malam. Alang-alang tu nak lajak sekali pergi jalan ke Pantai Merdeka.

Dari Perlis ke Sungai Petani dalam 1 jam setengah Dari Sungai Petani pula nak ke Pantai Merdeka lebih kurang 40minit. Asalnya plan nak bawak bff ni dgn anak2 die p skali tapi dah yg anak tu pulak tak sihat. So, kami pun lajak terus la ke Pantai Merdeka dulu sebelum p rumah die. Dalam waktu Asar camtu kami sampai di Pantai Merdeka. Cuaca tengah panas tapi nasib baik angin laut tu ada. Dinasihatkan kalau nak mai sini datang pukul 6petang camtu baru redup sikit budak2 pun main syok. Ada plyground, orang jual memacam la mainan kereta control sabun tiup-tiup tu. Ada yang piknik juga. Tempat makan pun banyak cumanya dekat sini tak boleh mandi lautnya sebab die takde pantai. Cuma boleh menghayati keindahan dan kenikmatan bayu laut. Dari sini pun boleh naik bot ke Tanjung Dawai  dekat seberang tu memang boleh nampak dari Pantai Merdeka.tapi haritu kami tak p pun. Takut pula kes yang dulu penumpang Cina tu lemas kan. 

Kami just dok makan minum lepak santai je di situ.

Medan Selera Pantai Merdeka. Ada 16 buah kedai. Yang meriah ada ABC popular ABC Gunung Jerai, ABC Cornetto tu semua belah sana yg ramai orang tu kedai no 14, 15 dan 16. 

Dah sampai, mestilah nak merasa jugakkan. ABC Cornetto dan cendol. Sedappp! Laju jugak menghabiskan mungkin sebab panas dahaga. Aiskrim tu semua licin ok. 

Nasi Goreng Udang. ada 2 ekor udang besar tu. Not bad rasa. Kiranye dekat sini makanan memenuhi citarasa la.

Dah kenyang perut bergumbira, kami lepak tepi tembok tu. Hati-hati bila di sini keselamatan atas tanggungjawab sendiri. So, tengok2 la anak-anak tu jangan kang ada tergelincir jatuh ke laut pula. 

 Ku ukirnamamu di awang Gunung Jerai..Di situ Tanjung Dawai..Cinta Kita di Pantai Merdeka

Esoknya lunch , tuan rumah bawa makan tempat best. Restoran Bawal Padang Tenusu. Suka tempatnya sebab selesa, besar dan bersih. Servis pun bagus.

Asam Pedas Ikan Sembilang. First time makan, sedap dan pedas. Dihidangkan dalam claypot so makanan keep hot sampai habis makan jadinya selera tu menjadi-jadi terpaksa minta nasi tambah.Hoho.

Ikan bawal goreng garing , ayam goreng berempah dan paku pakis goreng belacan. Semua is SEDAP!

 Lokasi restoran otw dr SP ke Pantai Merdeka tepi kiri jalan besar  dan sebelah kedai jual kereta.

Sempat pulak tu pergi singgah beli lemang Pak Teh depan je sikit dari Restoran Bawal tadi. Memang lemak dan fresh lemang die tak berkerak pun. Makan dengan durian udang merah dan serunding. Perghhhh!

maveles sangat ni:)

So, korang mai Sungai Petani kene try makan dekat tempat-tempat ni tau. Tapi kalau tak kene selera jangan marahhhh;p

Apr 25, 2017

Tiket feri, Kereta Sewa dan Shopping di Langkawi

Janji ni last entry pasal Langkawi..Kalau ada ada juga tu maksudnye p Langkawi lagi tu.Ehh..eh..hahaha;p

Seingat-ingatnya tak pernah naik feri ke Langkawi. Kira ni first time la naik feri dari Kuala Perlis ke Langkawi selama 1jam. Sebab banyak aktiviti kononnya, kami beli tiket feri pukul 8pagi. Senang sekarang kalau tak nak sesak-sesak di jeti beli saja tiket online di Langkawi Free Line. RM18 sehala. Kalau nak beli awal di kaunter tiket jeti hanya boleh sehari awal sahaja sebelum hari bertolak. So, kalau takut tiket habis macam masa cuti sekolah tu baik beli awai online je. Senang!Sila berada di jeti setengah jam awal . Sampai awal takpa tak kalut.Selalu depa panggil naik pun dalam 15minit sebelum bertolak.Owh..kami tak parking kereta dekat jeti sebab ada jiran sudi hantarkan. Tq jiran:)

Selamat sampai... nampak kan excited di situ.

Masa datang feri kecik skit dan agak kelam, dah la dpt seat depannn sekali. Bebetul depan tv. Tapi masa balik feri besar dan luas skit. Yang best depa pasang cerita dalam feri ni. Crita Jackie Chan pulak tu. Ralit la kami tengok.

Kereta sewa pula kira last minute juga cari dalam sehari dua sebelum pergi. susah sikit la nak dapat hat murah. Berjaya dapat kereta Axia Auto RM70 sehari.

Kereta elok, servis pun bagus. Senang berurusan dengan sis Norma ni. Boleh hubungi 017-537 6972

Kami part shopping agak fail sikit. Lagi-lagi bukan antara fanatik coklat. So, xdak la survey sangat. Kebetulan haritu lepas check-ou dan lunch masih awal lagi sementara tunggu feri pukul 4petang. Jadinya kami singgah di Ram's Home Decor terletak di Pekah Kuah. Dalam 10minit je dari jeti Kuah.


Ada kawan kata harga coklat dia mahal berbanding di Haji Ismail. So, korang boleh la survey2 sendiri. Tapi haritu kami mai ramai yang beli pinggan mangkuk die tak tau la murah ke tak. Kami sempat la beli juga coklat dan juga langsir sekeping. Rambang mata juga tengok bahagian atas tu part Dec. Langsir dah siap tu cantik dan murah juga harga.



Daim Snax itu sedapppp!Sila beli ok:)

Habis dah la cerita 2H1M di Langkawi. Moga kita ketemu lagi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah